blog
July 6, 2022

LiFePO4 Batterijen (LFP): De Toekomst Van Voertuigen

LiFePO4-batterij

Tesla’s 2021 Q3-rapport kondigde een overgang aan naar LiFePO4-batterijen als de nieuwe standaard in zijn voertuigen. Maar wat zijn LiFePO4-batterijen precies?

Inleiding tot LiFePO4-batterijen
Een lithium-ijzerfosfaat (LFP)-batterij is een lithium-ionbatterij met snellere laad- en ontlaadsnelheden. Het is een oplaadbare batterij met LiFePO4 als kathode en een grafiet-koolstofelektrode met metalen achterkant als anode.

LiFePO4-batterijen hebben een lagere energiedichtheid dan lithium-ionbatterijen en een lagere bedrijfsspanning. Ze hebben een lage ontladingssnelheid met vlakke bochten en zijn veiliger dan Li-ion. Deze batterijen worden ook wel lithium-ijzerfosfaatbatterijen genoemd.

De uitvinding van LiFePO4-batterijen
LiFePO4-batterijen zijn uitgevonden door John B. Goodenough en Arumugam Manthiram. Ze waren een van de eersten die de materialen identificeerden die in lithium-ionbatterijen worden gebruikt. Anodematerialen zijn niet ideaal voor lithium-ionbatterijen vanwege hun neiging tot vroege kortsluiting.

Wetenschappers hebben ontdekt dat kathodematerialen beter zijn in vergelijking met kathodes met lithium-ionbatterijen. Dit is vooral merkbaar in de LiFePO4-batterijvarianten. Ze verbeteren de stabiliteit en geleidbaarheid en verbeteren een aantal andere aspecten.

Tegenwoordig zijn LiFePO4-batterijen overal te vinden en hebben ze verschillende toepassingen, waaronder gebruik in boten, zonnesystemen en voertuigen. LiFePO4-batterijen zijn kobaltvrij en goedkoper dan de meeste alternatieven. Het is niet giftig en heeft een langere houdbaarheid.